+45 96 67 09 00

Et unikt indblik i Nordvestkystens historie og natur

Ferien er planlagt for længe siden, og tjeklisten over vigtige seværdigheder og udflugtsmål er med i kufferten. I er klar til at fordybe jer i historien, opleve kulturen og lokalt kunsthåndværk, hvor I holder ferie. Frem for alt skal ferien indeholde store, uforglemmelige oplevelser, som I kan tage med hjem i kufferten og dele med jeres venner.
Feriestemning i Løkken

Er I ved at planlægge ferie på Nordjyllands vestkyst, så er der masser af inspiration at hente i vores ferieguide. Her kan I læse om de vigtigste seværdigheder i området, hvor I holder ferie. I kan også finde tips til både unikke og spektakulære oplevelser, men også de lidt mere skjulte og ukendte steder, der er værd at besøge. Ferieguiden viser jer de bedste steder, hvor I kommer i berøring med kultur og historie, og hvor I kan finde dansk kunsthåndværk og hygge. Det er oplevelser der gør jer klogere, det sted, hvor I holder ferie og giver jer en ægte, autentisk oplevelse af vestkysten i Nordjylland.

Den historiske Nordvestkyst

Når I besøger de små hyggelige badebyer på vestkysten i Nordjylland, møder I en livlig og afslappet stemning. Folk sidder på caféer, spiser is og oser i butikkerne. Stranden og byerne bruges til at nyde livet, forkælelse og samvær med venner og familie. Byerne Blokhus, Løkken og Lønstrup mangedobler deres indbyggerantal hver sommer, og byerne og naturen omkring dem, tiltrækker feriegæster hele året rundt. Sådan har det ikke altid været.

Fattigdom og tab

Nutiden i de små kystbyer står i stærk kontrast til fortiden. De nu så populære feriebyer var tidligere små isolerede samfund, hvor dagligdagen var præget af stor fattigdom. De såkaldte fiskebønder ernærede sig af de afgrøder, det var muligt at dyrke i den sandede jord, hvor saltluft og sandfygning truede med at ødelægge høsten. Samtidig betød fiskeriet alt for de små samfund, da den daglige fangst var vigtig for overlevelsen. Fiskeriet på Vesterhavet med små fiskerbåde var ikke helt ufarligt, og mange fiskere er da også druknet i tidens løb. Mange kvinder blev enker i en ung alder og mange mistede både ægtemand og sønner til Vesterhavets bølger. Det var således ikke kun fattigdom og den daglige kamp for at overleve, der prægede fiskerlejerne. En stor sorg over tabet af familiemedlemmer og angsten for at miste flere var en fast del af livet.

Den enes død, den andens brød

Det vanskelige farvand ved Jammerbugten har altid været frygtet. Her skal skibe gennem stærk strøm, voldsomme bølger og uden om lumske revler. Der har derfor været et stort antal skibe, der er strandet i tidens løb. Ofte gik hele mandskabet ned med skibet. På trods af det tragiske ved disse hændelser, så var det faktisk tit en glædelig begivenhed for indbyggerne i de små fiskelejer. Strandingerne betød at stranden flød med strandgods fra de forulykkede skibe, som de kunne hente og sælge. Salget af strandgodset, betød en ekstra indtægt for familierne, hvilket fik dem igennem hårde tider.

I 1700-tallet og 1800-tallet blomstrede byerne op, da de fik lov til at drive skudehandel med Norge, dvs. at norsk tømmer blev sejlet til Danmark og man sendte forskellige varer til Norge på skuder, fx brændevin, kød, ost og smør. Det var især Løkken og Blokhus der blev store indenfor skudehandel, og med tiden blev der også drevet skudehandel med mange andre lande.

I 1852 blev redningsvæsnet vedtaget ved lov, og der blev derefter bygget redningsstationer i Blokhus, Løkken og Lønstrup. Det betød at man havde bedre mulighed for at redde skibbrudne. Redningsstationerne kan stadig ses i alle tre byer, dog er redningsstationen i Blokhus opført i 2009 som en kopi af den, der blev ødelagt under 2. Verdenskrig.

Skudehandel og strandinger i ferienEgespanter fra en norsk bark stikker op af sandet på stranden ved Pirupshvarre

Vil I se resterne fra fortidens strandinger, så kan I være heldige at opleve den norske bark ’De tre venner’, der forliste lidt nord for Blokhus ved Pirupshvarre i 1882. Vragresterne kommer nogle gange til syne på stranden, især efter en voldsom vinterstorm er der gode muligheder for at dem. Andre gange er den lange række egespanter, der markere skibets omrids, sandet til, så alle spor af vraget er væk.

I Blokhus kan I se vraggods fra de forulykkede skibe på spisestederne Futten og Strandingskroen. Her er dekoreret med navneskilte fra skibe og lanterner og andet strandingsgods. Strandingskroens navn er heller ikke tilfældigt.

I kan opleve den autentiske stemning fra tiden med skudehandel i den gamle købmandsgård i Tornby nord for Løkken. I den 200 år gamle skudehandlergård er der indrettet butik, kaffestue og udstillinger om natur og kystkultur. Inventaret i den gamle butik og landhandel er fra 1860. Her kan I nyde duften af friskmalet kaffe, mærke den historiske atmosfære og smage på de lokale specialiteter.

Middelalderens nordjyske magtcenter

Børglum Kloster ligger smukt på en bakketop med udsigt over det omkringliggende landskab. Klosterets historie kan spores helt tilbage til vikingetiden, hvor der lå en kongsgård på bakketoppen. Omkring 1060 blev stedet indrettet som bispesæde og kloster for den franske præmonstratenserordenen, og i mange hundrede år fungere det som hovedsæde for ordenen i Skandinavien. Efter reformationen i 1536 blev Børglum Kloster overtaget af Kong Christian den 3. og gjort til et kongeligt len i 1540. Stedets lange historie som magtcentrum i Danmark og Norden har gennem tiden haft stor indflydelse på indbyggere og bønder i området, som både har oplevet velstand og stor fattigdom, alt afhængig af, hvem der sad på magten på Børglum Kloster.

Børglum Kloster

I 1669 blev Børglum Kloster solgt til privat eje til Peder Reedtz og klosteret blev til herregård. I 1835 overtog familien Rottbøll herregården, som ejer Børglum Kloster den dag i dag. Da herregården var ejet af Laurids de Thura i 1750-1755 blev der gennemgået en omfattende renovering og ændringer af bygningerne, så den fremstår i en ren barok stil - hvilken den stadig gør.

Det særegne ved Børglum Kloster er, at i modsætning til andre bispesæder i Danmark, som fx Odense, Ribe, Aarhus og Roskilde, er der aldrig vokset en by op omkring klosteret på trods af at det har været magtcentrum i mange århundreder. Derfor kan I besøge en herregård med en omtumlet historie, der ligger lidt afsides i det danske landskab. Her er ingen trafikstøj, og ingen boligblokke og butikker er skudt op omkring Børglum Kloster. Her er fuglefløjt, højt til himlen og alt ånder fred og ro.

Bygningerne rummer mange interessante og spændende skiftende udstillinger. Udstillingerne spænder over historiske udstillinger, fx af gammelt legetøj og historisk tøjmode. I kan besøge det gamle klosterkøkken, lære mere om tiden, hvor munkene drev stedet og bispen Stygge Krumpen herskede. Der er også udstillinger med nutidig kunst og forskellige musikarrangementer.

I juni er der Middelaldermarked på Børglum Kloster, hvor I kan træde tilbage i tiden, og møde skønjomfruer og ridderen. De mange boder byder på keramik, lædervarer, lokale råvarer og god mad. Der er desuden mange middelalderlige aktiviteter for hele familien.

Atlantvolden - stemmer fra 2. Verdenskrig

Bunker ved Løkken

Danmark var med i Hitlers forsvarslinje Atlantvolden. De ca. 8000 betonkonstruktioner, der blev bygget i Danmark er det største og dyreste byggeri i Danmarkshistorien. Den dansk regering ønskede ikke yderligere udgifter i forbindelse med at fjerne bunkerne og andre bygninger, og I kan derfor stadig se mange bunkers langs hele den jyske vestkyst. Også på Nordjyllands vestkyst kan I se de imponerende levn fra 2. Verdenskrig. De fleste steder er bunkerne en næsten integreret del af stranden og klitterne, hvor sandfygning og havet har gravet dele af de store betonkolosser delvist fri. I må klatrer på bunkerne og gå ind i dem, men det er på eget ansvar.

De skjulte bunkers i Blokhus

Strandene ved Blokhus er helt fri for bunkers, for efter 2. Verdenskrig ønskede indbyggerne ikke at blive påmindet om denne tid, og man valgte at springe bunkerne væk. De bunkers, der stod i selv byen og som derfor ikke kunne sprænges væk, valgte man at camouflere som en del af bybilledet. En er café, en anden er der bygget et sommerhus ovenpå og en tredje ligger under en italiensk restaurant. I har mulighed for at komme ind og se en bunker, der ligger på privat grund - spørg på turistkontoret.

Unik bunkeroplevelse i Danmark

Vil I have en unik totaloplevelse, hvor I bliver klogere på bunkernes historie og får et indblik i soldaternes dagligdag i bunkerne, så skal I besøge Bunkermuseet Hirtshals. Bunkermuseet består af 70 bunkers, hvor de 54 bunkers er blevet udgravet og I kan udforske dele af de oprindeligt 3,5 kilometer løbegrave, der forbinder de forskellige bunkere. I kan også se maskingevær-, morter-, og kanonstillinger. I kan gå på opdagelse i det imponerende anlæg ved Hirtshals Fyrtårn på egen hånd. Anlægget er tilgængeligt hele året rundt. I kan også betale entre og komme ind og se udstillingsbunkeren og komme med på en guidet tur. Bunkermuseet Hirtshals er det eneste udgravede, komplette tyske forsvarsanlæg fra 2. Verdenskrig i Danmark, som er åben for publikum.

Natur - unik og storslået kyst

Er I til imponerende og bjergtagende naturoplevelser, så giver Nordjyllands vestkyst mulighed for at opleve nogle helt unikke naturfænomener. Det barske vejr og Vesterhavets bølger har skabt et landskab og en kystlinje der visse steder er meget fascinerende og skræmmende, og som kun kan opleves her.

Barsk og betagende kyst

De bløde, bakkede klitter dækket af græsarten sand-hjælme er det, man mest forbinder med den jyske vestkyst. Helt anderledes ser det ud på kyststrækningen mellem Løkken og Hirtshals, hvor klitterne bliver afløst af høje skrænter, der kan være op til 40 meter høje. Her finder badegæsterne læ på stranden, når der er østenvind, og paraglidere og hangglidere kaster sig frygtløse ud fra toppen af skrænterne. Selvom skrænterne er imponerende at kigge op på fra stranden og der er en flot udsigt fra de højeste skrænter i klart vejr, så er det hele ikke ren idyl. Hvert år æder Vesterhavet nemlig mange meter af skrænterne, når efterår- og vinterstormene raser. Det er voldsomme naturkræfter, der udspiller sig. Hvert år bliver sommerhus offer for disse naturkræfter, og de sommerhuse, der ligger tæt på skrænten, lever på lånt tid. Der et især sommerhusene i Nørlev og Nr. Lyngby, der hvert år risikerer at ryge ud over skrænten.

I Nr. Lyngby mellem Løkken og Lønstrup flyttede man byens kirke allerede i 1913 for at undgå at den styrtede i havet. Kirkegården kunne man dog ikke gøre noget ved, så i de sidste 100 år er grave, kister og knogler kommet til syne i skræntens mudder og endt på stranden for at blive skyllet ud i havet. Finder man knogler her, skal de indleveres på den nye kirkegård, hvor de bliver begravet.

Den sammen skæbne er overgået den gamle kirke syd for Lønstrup, Mårup Kirke, dog blev kirken revet ned inden den faldt i havet. Her kan I stadig besøge den gamle kirkegård.

Rubjerg Knude - Fyrtårn og vandreklit

Kyststrækningen byder også på et usædvanligt naturfænomen, som I absolut skal opleve, når I holder ferie på den nordjyske vestkyst. Lidt syd for Lønstrup, tårner gigantiske klitter sig op i landskabet langs kystskrænten, der hedder Lønstrup Klint. Dette er en vandreklit, der bevæger sig ind i landet med ca. 10 meter om året. Det højeste sted på vandreklitten hæver sig 90 meter over havet, de 50 meter er regulær skrænt og resten er klit skabt af flyvesand.

Skrænt ved Lønstrup

I 1900 blev der bygget et fyrtårn på klinten, der knejsede sig over havet 200 meter fra skrænten. På dette tidspunkt var der ikke skyggen af klitter eller sandflugt. Fyrtårnet var i drift i mange år, og havde eget gasværk, der drev belysningen og tågehornet. Der var desuden tre ansatte, der passede fyrtårnet. Få år efter fyrtårnet var blevet bygget begyndte sandet at hobe sig op ved det, fordi bygningerne skabte læ for det fine sand, der blæste op fra skrænten.

På trods af mange anstrengelser for at forhindre sandfygningen, måtte man i 1968 opgive at drive fyrtårnet. Herefter blev der indrettet sandflugtsmuseum i 1980, der viste Vendsyssels Historiske museums udstilling om ’Sand og sandflugt’. I 2002 måtte museet opgive udstillingen i fyrtårnets bygninger, der efterhånden var ved at blive begravet i sand. Nu er fyrtårnet kun få meter fra skrænten og samtlige fyrbygninger er sandet til. Kun en del af tårnet stikker op af sandet, og her er der blevet installeret en trappe, så I har mulighed for at komme helt til tops i fyrtårnet og se den spektakulære panoramaudsigt over vandreklitten, Vesterhavet og baglandet.

Vil I vide mere om sandflugt, kan I besøge sandflugtsmuseet i Strandfogedgården.

Dansk design og lokalt kunsthåndværk

Der er mange gallerier i området fra Rødhus i syd og til Kjul nord for Hirtshals. Gallerierne ligger ofte ude på landet i naturskønne områder eller i små hyggelige byer som fx Saltum, der huser indtil flere gallerier. Mange steder er der også arbejdende værksted, hvor I kan få et indblik i, hvordan kunstnerne skaber deres værker. I finder gallerierne i jeres nærhed enten ved at søge på internettet, kigge i de lokale aviser og brochurer eller spørge på det nærmeste turistkontor. Vær opmærksom på at de fleste gallerier er lukket i vinterhalvåret, og først åbner i påsken. Mange kunstnere åbner dog gerne deres galleri for jer, hvis I ringer i forvejen.

Galleri Rødhusgaarden, Kystvejen 91, 9490 Pandrup, er beliggende tæt på havet og Rødhus Strand. De store, flotte rum i den gamle ombyggede lade, danner en smuk baggrund for danske og internationale kunstneres værker. Her udstilles både malerier, keramik, glaskunst og skulpturer i forskellige materialer. Der afholdes også koncerter på Galleri Rødhusgården.

Galleri Munken, Munkensvej 11, Ingstrup, 9480 Løkken, ligger tæt på Løkken, og er omdrejningspunktet for mange aktiviteter, som fx jazzklub, musikarrangementer, kurser og kulinariske oplevelser. Der er skiftende udstillinger af malerier, skulpturer, glas og keramik. Der er også en flot skulpturhave, som I kan gå på opdagelse i. I caféen kan I købe drikkevarer og småretter. I kan også opleve noget så sjældent som en nordjysk vingård. Vinmarken er beplantet med 2.200 vinstokke på Galleri Munkens jord og i vinhandlen kan I købe vin af egen produktion, samt import fra Italien og Spanien.

Galleri Tornby, Skagensvej 53b, 9881 Bindslev, afspejler galleriejerens egen lidenskab for kunst, både som aktiv kunstner og kunstnyder. Her vises udstillinger af højt niveau med både udenlandske og danske kunstnere. Fokus ligger på malerier, men I kan også opleve skulpturer af bronze, lertøj og raku, glaskunst og smykker.

Kunstnerbyen LønstrupKeramiker drejer i ler

Det tidligere fiskerleje Lønstrup har ikke kun udviklet sig til en lille hyggelige badeby, den adskiller sig nemlig fra de andre badebyer på vestkysten ved at rumme et stort antal af gallerier og arbejdende værksteder. Lønstrup har i tidens løb tiltrukket et stort antal kunstnere og kreative mennesker, hvilket gør byen til en helt speciel oplevelse. Byen byder også på tøjbutikker, caféer og spisesteder, så der er rig mulighed for at tilbringe en hyggelig dag sammen. I kan fx købe en is og gå ned på stranden, hvor fiskerbådene trækkes på land, og nyde den friske luft. Vil I have lækker unika kunst eller brugskunst med hjem fra ferien, så er Lønstrup det helt rigtige sted at finde det. Der er flere keramikværksteder og – gallerier, et glaspusteri, smykkebutik og – værksted, samt mange spændende gallerier.

Dansk design i Blokhus

I badebyen Blokhus er der en afslappet feriestemning om sommeren, og om vinteren er der mere roligt, men der er stadig gang i butikkerne og spisestederne. Her kan I shoppe mellem forskellige danske tøjmærker i de mange butikker og købe dansk design af mærker, så som Skagerak, Hay og Normann Copenhagen. I Frøkner og Fruer finder i en verden af former og farver i form af tøj, smukker og brugskunst udformet af danske kunstnere.

Skal højtiderne dekoreres med dansk design, så kan I besøge Etly Klarborgs butik i Hune ved Blokhus eller Butik Gammelbo tæt på Moseby, hvor Etly Klarborg har sit værksted. Her venter alle de elskede Klarborgnisser på at få nye hjem, og der er også påskekyllinger, påskeharer, snemænd og trolde i sortimentet.

  • SPAR DKK 308,-

    • Destination:

      Nr. Lyngby

    • Pris:

      DKK 1610,-

    • Reg.nr.:

      11-3029

    • Personer:

      5

    • Internet:

      Ja

    • Toiletter:

      1

    • Hus:

      63 m2

    • Soverum:

      1

  • SPAR DKK 419,-

    • Destination:

      Løkken

    • Pris:

      DKK 2057,-

    • Reg.nr.:

      11-4495

    • Personer:

      5

    • Internet:

      Ja

    • Toiletter:

      1

    • Hus:

      66 m2

    • Soverum:

      3

  • SPAR DKK 451,-

    • Destination:

      Grønhøj

    • Pris:

      DKK 2183,-

    • Reg.nr.:

      12-0329

    • Personer:

      6

    • Internet:

      Ja

    • Toiletter:

      1

    • Hus:

      62 m2

    • Soverum:

      3

  • SPAR DKK 490,-

    • Destination:

      Nr. Lyngby

    • Pris:

      DKK 2338,-

    • Reg.nr.:

      11-3090

    • Personer:

      6

    • Internet:

      Ja

    • Toiletter:

      1

    • Hus:

      76 m2

    • Soverum:

      3